Средногорското село Климент събира  своите хора, пръснати из България и

...
Средногорското село Климент събира  своите хора, пръснати из България и
Коментари Харесай

Уникално! 120 гурбетчии водят чужденци в наше село

Средногорското село Климент събира  своите хора, пръснати из България и по света, и става част от културната столица на Европа. Още при започване на юли ще дойдат 120 локални поданици, които от години са на гурбет в чужбина. Всеки от тях ще докара най-малко по един другар от страната, в която живее. А дружно с климентци, които не са напуснали родното място,  те ще вградят във фасадата на читалището своите послания.  Думите ще бъдат изписани на тухли, всеки самичък ще създаде и изпече своята тухла  по старинна технология, а след това ще я залепи на фасада на читалището.

Това е единствено част от неповторимия план на кмета Мано Манов и читалището в селото, с който Климент  ще се причисли към  „ Пловдив дружно ”. Част от плануваните прояви са отдадени на 90 година от основаването на местното  читалище „ Васил Левски ”.  Те стартират с ретро филм, който наблюдава историята на читалището в селото - изявите на локалните самодейци през годините, както и част от бита и традициите в Климент.

„ Моята улица в Долината на розите ” е другият несравним елемент  в плана на Мано Манов. В рамките на един ден основната улица на Климент ще се трансформира в незабравимо прекарване. На нея ще излязат кукерите,  коледарите, розоберачите, майсторите на остарели занаяти. В дворовете стопани ще демонстрират доене на овце и гледане на крави, прекопаване на лехите в двора. Очакваме в този ден доста туристи и посетители, които желаеме да върнем обратно във времето, и всеки от тях да почувства атмосферата предишното. През този ден всеки би могъл да си направи лични фотоси и видео и да отнесе скъп спомен от претърпяното, разяснява Мано Манов.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР